Cum construim o casa ieftina?

casuta

O casa se poate încadra, ca orice alt produs comercial, într-o gama de preț și o gama de calitate. Discuția din acest articol este despre casele și apartamentele construite pentru și de către persoane cu venituri medii în Romania.  Majoritatea celor care își construiesc case, cauta o alternativa la a sta în chirie sau pentru ca vor altceva fata de ce au avut pana acum. Foarte putini oameni se gândesc la o casa sau un apartament ca la o investiție. Este sau nu o casa/apartament o investiție? Da și nu, pentru ce și cum o faci.

Cum poate o clădire sa devina o investiție rentabila?

Prin posibilitatea de vânzare ulterioara după o perioada de folosință sau prin închirierea ei pe termen lung, peste 15 ani. Cum se traduce asta în practica? Printr-o casa construita bine care sa necesite intervenții minime de-a lungul timpului. Orice interventie ulterioara construirii din necesitatea de a repara ceva făcut prost înseamnă o pierdere de bani si un stres suplimentar. O interventie la structura de rezistenta după un cutremur înseamnă o pierdere completa a banilor investiți.

O casa ieftina, în concepția româneasca actuala înseamnă o pierdere de bani, pentru ca majoritatea caselor construite ieftin vor necesita o renovare majora peste 15 ani sau poate chiar mai repede. Sa presupunem ca nu asta ar fi problema principala, dar dacă în ăștia 15 ani vine un cutremur si trebuie sa repari structura la care te-ai ieftinit? Sau dacă peste 5 ani ti se umple de mucegai sau de igrasie?  Sau dacă iți dai seama ca lemnul folosit a făcut carii? Cu ce bani mai repari ulterior?

Daca tot nu m-am făcut înțeles, mai încerc o data. Ce faci dacă casa ta ieftina (sau apartamentul) se degradează major după 20 de ani? Presupunând ca ai construit-o la 30 de ani, ai avea 50 de ani, deci încă minim 25 de ani de viata! Si poate n-ai terminat nici creditul imobiliar? De unde scoți banii pentru renovare? Nu-i scoți, mai rezista 10 ani și o mai cârpești. Nu mai bine făceai o casa mai mica si mai buna, la aceeași bani? Sau un apartament mai mic dar bun? Nu exista încă experiența în renovarea majora a caselor cumpărate prin credit imobiliar, pentru ca nu au încă 15 ani, asa ca nu știm exact la ce sa ne așteptăm, putem doar sa presupunem.

Nu faceți comparația cu blocurile comuniste, acelea cu siguranță nu sunt o investiție, sunt doar locuințe temporare pana ce blocurile se vor degrada complet, multe au deja 30 de ani și sunt într-o stare foarte proasta.

Cum faci o casa ieftina sau mai corect spus o investiție?

Majoritatea viitorilor proprietari pentru a reduce costurile unei construcții, fac reducerile în ordinea de mai jos:
1. Proiectarea – criteriul cel mai important la alegerea unei firme de proiectare este prețul, cu toate ca ar trebui sa fie portofoliul;
2. Echipa de constructori –  se aleg de regula cei mai ieftini;
3. Structura de rezistenta – cât mai ieftin, de asta au apărut casele din lemn, otel și mai noi din pământ;
4. Instalațiile – nimeni nu face proiect, toți meșterii cred ca știu sa facă și instalații;
5. Finisajele – aici se aleg cei mai prosti adezivi, gleturi etc, chiar dacă finisajele costa sute de lei pe mp.
6. Suprafața construcției –  se prefera o suprafața mare in detrimentul calității.

Toate acestea sunt  criterii greșite, iată și metodele corecte:

 1. Proiectarea – concepția corecta a unei construcții din punct de vedere funcțional si optimizarea costurilor porneste de la proiect. Un proiect bun înseamnă:
  – o gândire judicioasa a compartimentărilor care sa ducă la o structura de rezistenta cât mai simpla și ieftina;
  – alegerea corecta a dimensiunii spatiilor interioare și a suprafeței totale a clădirii, astfel încât costurile de construcție și cele ulterioare de întreținere sa fie minime.
  – un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, si de regula asta înseamnă ca se accepta variantele propuse de client cu intervenții minime si gata; in timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revanzare.
  – un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta în cazul în care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.
  – la fel și pentru instalații – proiectul asta de regula și-l fac si mai putini.

Exemplu:

Se da o casa mica P+M cu 3 dormitoare la mansarda si o baie. Arhitectul considera ca un acoperis in mai multe ape este ieftin si in acelasi timp “superb” (vezi forma lui cu linie punctata pe planul de mansarda). Complica astfel structura de rezistenta si apar ca necesare grinzi din beton pentru a sustine capriorii. Aceste grinzi sunt scump si greu de realizat. Consecinta: o casa care s-a vrut ieftina a ajuns scumpa.